Drukbezochte verkeersmarkt bij Helden van Kien

Seniorenraad Meierijstad afd. Sint-Oedenrode blij met drukbezochte verkeersmarkt bij Helden van Kien

 Behalve Anja van Wanrooij en Frans van den Berk, leden van de seniorenraad (SRM), kijkt ook algemeen voorzitter Wim van Meijl met grote tevredenheid terug op de verkeersmarkt die afgelopen vrijdag werd gehouden. Er kwamen zo’n 120 belangstellenden naar de Helden van Kien.

De reden voor deze verkeersmarkt, waar nog een aantal SRM-vrijwilligers bij betrokken waren, is om senioren goed te informeren over hun veiligheid in het hedendaagse verkeer. Mensen willen zo lang mogelijk mobiel blijven, maar hoe kan dat zo veilig mogelijk?,,Als maatschappij willen we de ouderen zo lang mogelijk veilig in het verkeer  houden,” zegt Van Wanrooij. ,,Daarvoor is het onder meer nodig dat je bekend bent met de veranderingen in het verkeer en de verkeersregels goed kent. Zo kun je nog lang en met veel plezier door ons mooie Brabantse landschap rijden.”

DE CIJFERS

Het afgelopen jaar overleden er in Nederland 737 mensen in het verkeer (waarvan 140 in Brabant). Hiervan had 65% de leeftijd van vijftig jaar of ouder. Vooral het stijgende cijfer van het aantal verkeersdoden onder 80-plussers is zorgelijk. Waar er in 2021 nog 117 mensen omkwamen, waren dit er in 2022 maar liefst 178. Dit komt vaak door het minder wordende reactievermogen bij ouderen, maar ook door de opkomst van bijvoorbeeld e-bikes, waardoor de gemiddeld snelheid van fietsers verhoogd is.

De verkeersmarkt ging van start met een openingswoordje door voorzitter Van Meijl. Namens de gemeente Meierijstad was wethouder Jan van Burgsteden present, die informatie gaf en tevens zijn fietshelm demonstreerde. Agent Dirk Meijer, geboren en getogen in Sint-Oedenrode, hield een boeiende presentatie waarin hij de 120 toehoorders talrijke praktijkvoorbeelden voorschotelde. De heer Toebak van Veilig Verkeer Nederland sloot het binnenprogramma af met het geven van heldere instructies hoe veilig deel te nemen aan het verkeer. Daarna was er voor iedereen de gelegenheid om op het terras de diverse informatiekramen te bezoeken, onder meer van de SRM, de politie, VVN, rijschoolhouders en een fietsenwinkel. Tevens kon men informatie inwinnen over het verlengen van het rijbewijs als je tot de 75-plussers bent gaan behoren.
En dan waren er ook geïnteresseerden voor informatie over de ‘dode hoek’ van een vrachtwagen, die elders op het terrein stond geparkeerd. Tevens kon men meekijken met het veilig inparkeren van een caravan.

CURSUSSEN
Dankzij subsidiebijdragen van onder meer de gemeente Meierijstad konden belangstellenden zich inschrijven voor gratis cursussen die in juni zullen plaatsvinden. Het betreft een opfriscursus ‘Veilig de weg op met de auto’ en de cursussen ‘Veilig rijden met de scootmobiel’ en ‘Veilig gebruik van de elektrische fiets.’ De animo bleek groot.

Meer informatie over de activiteiten van SRM op www.seniorenraadmeierijstad.nl